Een cruciale beslissing in je leven, een studiekeuze maken. Het is van grote invloed op de rest van je levensloop, niet alleen voor je carrière maar ook voor je persoonlijke groei. Het maken van een weloverwogen studiekeuze kan soms overweldigend zijn. Maar met de juiste aanpak en informatie zet je vol zelfvertrouwen de volgende stap in jouw carrière.
Studiekeuze maken
Je kan simpelweg een studiekeuze maken waarvan je denkt dat die het beste bij jou past en hopen op het beste. De kans dat je deze studie leuk vindt en die daadwerkelijk gaat afmaken is wel minder groot.
Het is verstandig om iets meer moeite te doen voor het kiezen van je opleiding. Het is tenslotte een afslag in je leven die veel invloed heeft.
Studiekeuzetesten
Een van de mogelijkheden voor het beslissen welke opleiding je wilt gaan doen is een studiekeuzetest.
Online zijn er veel gratis studiekeuzetesten te vinden. Ze helpen je om een overzicht te krijgen van de opleidingen die er zijn en je hier meer informatie over te geven. Hierdoor krijg je een beter beeld over wat je wilt en waar je goed in bent.
De meeste gratis studiekeuzetesten leveren alleen weinig op. Dit komt omdat de testen je niet voorzien van een persoonlijk advies. Meestal zijn ze ook te simpel om nuttige inzichten te krijgen.
Onthoud dat het belangrijk is om de uitkomst van een test altijd zorgvuldig onder de loep te nemen.
Oprichter Loth van Veen van Intermijn zegt hier het volgende over:
“Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Het klinkt toch fantastisch als een test jou binnen een paar uur vertelt voor welke opleiding je je moet gaan inschrijven? Maar het is niet verstandig. Deze keuze is gemaakt door een ander dus zonder zelf op onderzoek uit te gaan en is daarmee niet duurzaam. De kans dat je spijt krijgt van deze keuze en uitvalt in de studie is te groot.”
Keuzegids
Wil je een duidelijk beeld van alle opleidingen in Nederland? Dan kan de keuzegids zeker van toevoegde waarde zijn. Hier vind je objectieve informatie over alle erkende HBO- en WO-opleidingen van Nederland. Dit kan je helpen om meer inzicht te krijgen over welke opleidingen jou aanspreken.
Open dagen, meeloopdagen en proef studeren
Heb je wel al een beeld welke opleiding je wilt kiezen? Bezoek dan open dagen, meeloopdagen en proefstudeer dagen. Op deze manier maak je kennis met de onderwijsinstelling en opleiding. Zo proef je de sfeer, ontmoet je de mensen en krijg je zelf een gevoel bij de opleiding en school.
Houd wel altijd in je achterhoofd dat scholen en universiteiten zich op deze dagen van hun beste kant laten zien.
Mening van studenten
Het is altijd belangrijk op zoek te gaan naar objectieve informatie. Dit doe je op verschillende manieren. Ga bijvoorbeeld in gesprek met studenten die je kent en vraag om meningen.
De Nationale Studenten Enquête is ook een handig hulpmiddel. Dit is een jaarlijks terugkomend landelijk studenttevredenheidsonderzoek. In dit onderzoek geven 286.000 HBO- en WO-studenten hun mening over hun opleiding.
Je eigen ouders
Je ouders kennen jou vaak het beste en kunnen daarom waardevolle inzichten hebben bij het maken van je studiekeuze. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je eigen beslissing neemt en niet kiest wat je ouders heel graag willen.
Coaching
Niet iedereen maakt met de bovenstaande hulpmiddelen even makkelijk een keuze. Wanneer je nog steeds geen idee hebt wat je wilt doen is professionele begeleiding een uitkomst.
Soms heb je meer begeleiding nodig bij het kiezen van de juiste opleiding. Dit komt doordat je als student tegen verschillende dingen aanloopt:
- Je hebt last van keuzestress
- Je kent je eigen kwaliteiten nog onvoldoende
- Je weet nog niet precies wat je wilt
- Je bent nu nog niet klaar voor een studie
De oplossing
Wil je met een flinke dosis zelfvertrouwen aan je nieuwe studie beginnen? Dan is een coachingstraject de beste oplossing. Met een gestructureerd coachingstraject ga je samen op zoek naar jouw kwaliteiten, valkuilen, waarden, interesses en leerstijl, samen met een coach.
De coach brengt overzicht aan in jouw onderzoek. Uiteindelijk maak je een selectie van opleidingen die bij jou passen en onderzoek je deze studies grondig.
Daardoor is de kans dat je een studie begint en je die ook echt afmaakt een stuk groter.