Connect with us

Hi, what are you looking for?

Jongeren

State of Youth NL nieuw platform voor jongerenparticipatie

State of Youth, een initiatief van KidsRights, gaat ook in Nederland van start als State of Youth NL. Dit online panel geeft jongeren een megafoon in handen: een gebundelde en krachtige stem waarmee ze van zich kunnen laten horen over en in actie kunnen komen voor zaken die zij zelf belangrijk vinden. Het vormt zo een uniek platform voor jongerenparticipatie.

Met billboards door heel Nederland vraagt de organisatie vanaf vandaag de aandacht op State of Youth NL. State of Youth begon in 2019 internationaal als grenzeloze digitale jeugdstaat, en is inmiddels in ruim veertig landen actief. State of Youth NL is het eerste op het noordelijk halfrond. Ook de Nationale Jeugdraad (NJR), Maatschappelijke Diensttijd en Augeo Foundation en diverse jongerenorganisaties werken mee aan State of Youth NL.

Iedereen Ingecheckt: toegankelijker openbaar vervoer

Op State of Youth NL komen de komende tijd uiteenlopende thema’s aan de orde, van betaalbare woningen en geldnood tot mentale problemen. Jongeren bepaalden het eerste belangrijke thema waarmee State of Youth NL nu aan de slag gaat: toegankelijkheid van het openbaar vervoer. De campagne Iedereen Ingecheckt van State of Youth NL richt zich op de beperkte toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor jongeren.

Door een teruglopend regionaal aanbod, hoge prijzen, gebrekkige voordeelregelingen en drempels voor mensen met een beperking hebben tienduizenden jongeren te beperkt toegang tot het OV, en daardoor kunnen ze niet of minder meedoen aan allerlei activiteiten. Dat leidt tot uitsluiting die je vrijheid inperkt en staat zo in schril contrast met participatie. Lancering van de campagne Iedereen Ingecheckt is vandaag. 3opreis presentatrice Dzifa Kusenuh gaat op zoek naar jongeren die problemen ervaren met de toegankelijkheid van het OV.

Stem laten horen

State of Youth NL wil openbaar vervoer dat écht toegankelijk is, zodat alle jongeren mee kunnen doen. Het online jongerenpanel wil dit thema daarom hoog op de agenda zetten en de overheid laten inzien dat het OV geen kostenpost is maar een cruciale investering in mensen. Om dat doel te bereiken komt State of Youth NL de komende maanden in actie. De campagne Iedereen Ingecheckt moedigt jongeren aan hun stem hierover te laten horen in het online panel.

Zo komen ongeveer 11.000 jongeren in het praktijkonderwijs die vaak naar hun stage moeten reizen, niet in aanmerking voor een studentenreisproduct. Tussen 2018 en 2023 verdwenen 527 bushaltes. In de provincies Drenthe en Groningen was die afname met achtereenvolgens 11 en bijna 7 procent het grootst. Lang niet alle treinstations voldoen aan een goede toegankelijkheid voor mensen van jong tot oud met een lichamelijke mobiliteitsbeperking. Kortingsregelingen voor reizen met bus, tram of metro en vergoedingen zijn afhankelijk van vervoersdiensten en woonregio.

Betrek jongeren bij de oplossing

State of Youth NL werkt aan een nationaal laagdrempelig online platform waarop alle jongeren van 12 tot en met 29 jaar hun stem kunnen laten horen, oplossingen kunnen presenteren en in actie kunnen komen. In het panel spreken jongeren zich uit over tal van thema’s die vooral ook raken aan kinderrechten en de belangrijkste Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN). Met de inzichten van het panel maakt State of Youth NL zich sterk voor echte oplossingen en betekenisvolle jongerenparticipatie.

State of Youth NL gaat nu eerst van start met preferenda over allerlei thema’s en volgt dat op met allerlei lokale activiteiten. In preferenda maken jongeren kenbaar wat hun voorkeur en suggesties zijn voor oplossingen op beleidsniveau en hoe zij zelf impact kunnen maken.

Jongeren zijn experts in hun eigen leven

Oprichter Marc Dullaert van KidsRights: “Laat de nieuwe kabinetsploeg die straks aan de slag gaat met het regeerprogramma, jongeren betrekken bij het uitwerken van de plannen, in het algemeen en zeker ook als het gaat om meer toegankelijk en regionaal OV. Zij zijn experts in hun eigen leven. Hun ervaringen bieden een uniek en waardevol perspectief op de aanpak van problemen waarmee zij kampen. Wij geloven dan ook dat we problemen van jongeren alleen echt kunnen oplossen door jongeren zelf te betrekken bij het vinden van oplossingen.”

Kimberley Snijders, voorzitter van NJR: “Het is ontzettend belangrijk dat er naar jongeren wordt geluisterd, zeker als het gaat om onderwerpen die hen aangaan. Met State of Youth NL kunnen jongeren op een laagdrempelige manier hun mening laten horen. We beginnen met het OV als eerste onderwerp, omdat dit echt een thema is dat alle jongeren in Nederland raakt.”

Krachtige coalitie

State of Youth NL bouwt voort op het succes van het gelijknamige mondiale platform van KidsRights. Inmiddels bereikt State of Youth vele jongeren in meer dan 40 landen. Deze eerste grenzeloze digitale jeugdstaat wil jongeren mondiger maken, over de hele wereld met elkaar in verbinding brengen, hun mening vragen via preferenda en in staat stellen om in actie te komen met eigen projecten en afdelingen. KidsRights wil zo echte verbeteringen waarmaken, gedreven door jongeren zelf. Ter ondersteuning hiervan biedt de organisatie jongeren ook online trainingen en een actieprogramma.

De lancering van State of Youth vond in 2019 plaats door Marc Dullaert op de Wereldtop van Nobelprijswinnaars voor de Vrede en de volgende dag bij de VN in New York. Ook het eerste preferendum ging toen van start, over klimaatverandering. Hierop volgden preferenda over menswaardig werk, gendergelijkheid en economische groei. Partners van het mondiale State of Youth zijn onder andere Malala Fund en het Wereld Natuurfonds.

Problemen sneller en beter laten aanpakken

Om problemen in de directe leefomgeving van jongeren, die vaak gebonden zijn aan het eigen land, sneller en beter aan te laten pakken is er nu dus ook State of Youth NL. KidsRights werkt hiervoor in Nederland, samen met NJR, MDT en Augeo Foundation, aan een krachtige coalitie met andere jongerenorganisaties, scholen en maatschappelijke organisaties.

On- en offline betrekt State of Youth NL de eigen achterban van jongeren bij het identificeren van problemen, focusgroepen, analyses, rapportages en lobby. Voor deze jongeren komen er ook jongerenpanel-dagen en offline stemhubs, waarmee jongeren in de klas en de collegezaal hun mening kunnen geven. State of Youth NL wil tevens de stemmen van bestaande jongerenpanels en -netwerken bundelen tot een megafoon die luidkeels doorklinkt tot lokale en nationale overheden.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...