Connect with us

Hi, what are you looking for?

Gebit

Een zichtbaar mooiere glimlach met een onzichtbare beugel

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker bent, kun je kiezen voor een beugelbehandeling. Veel gevallen van scheve tanden kunnen tegenwoordig behandeld worden met een onzichtbaar bitje, of aligner.

Bij horen van het woord ‘beugel’ denken veel mensen automatisch aan een plaatjesbeugel, buitenbeugel of slotjesbeugel. Een relatief nieuw soort beugel is een praktisch onzichtbaar en uitneembaar bitje, de zogenaamde aligner. De Rotterdamse orthodontist Ortho Billet werkt al jarenlang met dit systeem.

Welk soort beugel heb je nodig?

Welk type beugel je nodig hebt, zal moeten blijken uit een vooronderzoek. In de volgende gevallen kunnen transparante aligners uitkomst bieden:

  • Overbeet: bovenste voortanden komen voor de onderste voortanden uit − In bijna alle gevallen kan een overbeet verholpen worden met aligners.
  • Onderbeet: hierbij bevinden deonderste voortanden zich voor de boventanden − In sommige gevallen kan een onderbeet behandeld worden met enkel aligners.
  • Kruisbeet: boven- en onderkaak staan niet op één lijn − Sommige gevallen van een kruisbeet kunnen met aligners worden behandeld.
  • Diasteem: ruimte (‘spleet’) tussen de voorste boven- of ondertanden − Een diasteem kan prima verholpen worden met aligners.
  • Open beet: de boven- en ondertanden raken elkaar niet − aligners zijn een veelvoorkomende behandelmethode bij een open beet.

Ook als er te weinig ruimte is in je kaakboog en je tanden staan te dicht op elkaar, gedraaid of overlappen elkaar, bieden aligners uitkomst.

In vrijwel elk gebit staan tanden wel een tikje scheef. Als je een kaarsrecht gebit wilt, zijn aligners dé oplossing.

Aligners: ook voor kinderen?

Met een traditionele beugelbehandeling wordt vaak pas gestart als alle tanden gewisseld zijn. Dat is meestal na het tiende levensjaar. Aligners kunnen al op jonge leeftijd (6-10 jaar) worden toegepast voor gebitscorrecties én om latere problemen te voorkomen.

Op jonge leeftijd zijn de kaken en kaakbogen nog erg beïnvloedbaar. Aligners kunnen dan helpen om ruimte te creëren voor bestaande en nieuwe, ‘volwassen’ tanden. Je kunt dus al beginnen met aligners als een kind alleen nog melktanden heeft of een mix van melktanden en blijvende tanden. Een behandeling op deze leeftijd heet een ‘fase 1-behandeling’ en kan een latere orthodontische behandeling voorkomen of vergemakkelijken.

Bij wie kun je terecht voor aligners?

Net als voor een traditionele beugel kun je ook voor aligners terecht bij je orthodontist of een tandarts voor orthodontie. Bij gebitsproblemen verwijst je reguliere tandarts je al gauw door. Maar ook als je zelf vindt dat je een beugel nodig hebt, kun je bij de orthodontist terecht voor een beugelbehandeling.

Een van de oudste en bekendste merken aligners is Invisalign. De eerder genoemde orthodontiepraktijk Billet in Rotterdam is een Diamond Provider van dit systeem. Dat is het hoogste niveau dat een Invisalign Provider kan bereiken en zegt iets over het aantal behandelingen dat een behandelaar heeft gedaan. Diamond Providers zijn dus ervaren met het Invalisign-systeem en weten het optimaal te gebruiken. Billet werkt daarbij ook met een ‘glimlachsimulator’, waarbij je vóór je behandeling een driedimensionaal beeld krijgt van het verwachte eindresultaat.

Ook interessant

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...

Tips

Kinderpretpark Julianatoren opent haar poorten weer vanaf zondag 2 april en trapt het seizoen af met een nieuw evenement: ‘Het Grote Lentefestijn’. Het kinderpretpark...