Een grote misvatting onder ouders: ruim 80 procent denkt dat hun kind gaat schreeuwen of spartelen als het kopje onder gaat. Dat is niet zo, zegt Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid bij VeiligheidNL. Ouders moeten hun kinderen daarom geen moment uit het oog verliezen als ze in de buurt van water zijn.
Snel verkeerde afloop
Een jong kind verdwijnt stil en zonder in paniek te raken onder water. Jonge kinderen beseffen niet wat er gebeurt en kunnen geen geluid maken, omdat het water hun luchtweg blokkeert. Het kan dan snel verkeerd aflopen. De eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal. Na ongeveer 2 minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4-6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.
Vooral risico bij 1 en 2 jaar
Elk jaar verdrinken jonge kinderen. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen risico, ook al hebben ze al zwemlessen gehad. Ik wil ouders op het hart drukken om kleine kinderen geen moment uit het oog te verliezen als ze in de buurt van water zijn. En ook heel belangrijk, dat ze zich geen moment laten afleiden door de deurbel, hun mobiel of een gesprek met de buurvrouw.
Geen gevaar zien
Kleine kinderen zijn ondernemend en gaan op ontdekkingstocht. Tegelijkertijd zien ze nog geen gevaar, kunnen geen risico’s inschatten en zijn motorisch nog niet zo handig. Voor je het weet, vallen ze voorover in de vijver of glijden onderuit in het badje. Kortom, toezicht houden en je niet laten afleiden is van levensbelang.