Connect with us

Wat zoek je?

Nieuws

Wat is de beste leeftijd voor een beugel?

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die vraag. Elk gebit en elke kaak is namelijk anders. We leggen je graag uit op welke leeftijd je in het algemeen het beste een beugelbehandeling kunt starten en welke uitzonderingen daarop gelden.

Wanneer starten met orthodontie?

In de regel adviseren orthodontisten te starten met een beugelbehandeling als de melktanden gewisseld zijn voor de blijvende tanden en kiezen. Dat is meestal tussen de 10 en 12 jaar, afhankelijk van het kind. In plaats van de bekende blokjes- of plaatjesbeugel (ook wel ‘slotjesbeugel’ genoemd), kan in behandelbare gevallen ook vaak een onzichtbare beugel worden geplaatst.

Beugel voor je tiende jaar

Soms is het raadzaam eerder te starten met een orthodontische behandeling. Zo raadt de Rotterdamse Orthodontist Billet aan om in sommige gevallen al tussen de 6 en de 10 jaar te starten met een behandeling. Bijvoorbeeld als er sprake is van scheefgroei van de kaken. Het is namelijk mogelijk de stand van de kaken te beïnvloeden met een beugel zolang de kaken nog in de groei zijn. In dit geval geldt: hoe eerder er met de orthodontiebehandeling wordt begonnen, hoe beter.

Als er enkel sprake is van scheefgroei van de tanden, wordt geadviseerd een beugel te nemen zodra het kind alle tanden en kiezen gewisseld heeft. In principe kun je ook langer wachten. Maar in het algemeen geldt dat des te later er gestart wordt met de beugelbehandeling, des te langer het traject duurt.

Hoewel een kind nooit een beugel krijgt voor het melkgebit, wordt er soms wordt er een beugel aangemeten op jongere leeftijd. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een extreme overbeet of onderbeet. Voorwaarde daarvoor is wel dat dan alle boven- of ondertanden gewisseld moeten zijn.

Hoelang duurt een beugelbehandeling?

De meeste beugelbehandelingen duren zo’n 2 tot 3 jaar. Soms is dat iets korter. Nadat de beugel is verwijderd moet je nog terug voor een aantal controlebehandelingen. Er wordt dan gekeken of het gebit niet alsnog verschuift. In sommige gevallen vindt er dan een vervolgbehandeling plaats.

Heb je een kind met scheve tanden of andere problemen en wil je weten of je kind al in aanmerking komt voor een beugelbehandeling? Neem dan contact op met een orthodontist in de buurt, of raadpleeg je tandarts. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn om grotere problemen of extra hoge kosten te voorkomen. Een goede professional geeft altijd eerlijk advies en daarnaast heb je ook altijd recht op een second opinion. Deze wordt in de meeste gevallen ook vergoed onder een aanvullende tandverzekering, check daarvoor altijd de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...

Tips

Kinderpretpark Julianatoren opent haar poorten weer vanaf zondag 2 april en trapt het seizoen af met een nieuw evenement: ‘Het Grote Lentefestijn’. Het kinderpretpark...