Connect with us

Hi, what are you looking for?

Gezondheid

‘Buitenspelen stimuleren in de winter extra belangrijk’

Dat kinderen buitenspelen is allang niet meer zo vanzelfsprekend als in het verleden. Door diverse maatschappelijke ontwikkelingen en de veranderende inrichting van de buitenruimte is de tijd die kinderen buitenspelen flink afgenomen. Lilian van den Berg van het Kenniscentrum Sport & Bewegen is dan ook van mening dat het extra belangrijk is om buitenspelen in de winter te stimuleren.

Gemiddeld 8 uur per week

Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder vaak en minder lang buiten spelen. In de zomermaanden spelen kinderen gemiddeld 17 uur per week buiten; in de koude maanden is dat slechts 8 uur gemiddeld. Verder weten we dat jongens meer tijd aan buitenspelen besteden dan meisjes. En dat kinderen in een stedelijk gebied minder buiten spelen dan kinderen in niet-stedelijke gebieden.

Te weinig speelplekken

In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt. Slecht weer is een van de belangrijkste belemmerende factoren. Andere factoren die veel genoemd worden zijn een voorkeur voor andere speelmogelijkheden zoals gamen, te veel verkeer, te weinig speelplekken en te weinig andere kinderen om mee te spelen. Ook vinden ouders buitenspelen minder veilig.

Gezondheid en motorische vaardigheden

Buiten spelen kent veel positieve effecten. Het heeft een positieve invloed op de gezondheid van kinderen in het algemeen en specifiek op de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Kinderen kunnen door buiten spelen goed leren bewegen. Ook heeft het een positief effect op het zicht van kinderen: door veel dichtbij te kijken, kan er bijziendheid ontstaan.

Beter emoties inschatten

Daarnaast kunnen kinderen sociale vaardigheden oefenen. Het blijkt dat kinderen in bewegingssituaties beter emoties van anderen kunnen inschatten, ze sterker in hun schoenen staan en beter conflicten kunnen oplossen. Ook heeft buitenspelen een positieve invloed op het welbevinden van kinderen. Ze kunnen zich los maken van school of het gezin, ze ervaren de omgeving, kunnen hun hoofd leeg maken en samen spelen of juist even alleen zijn. Er zijn geen regels of verwachtingen waaraan ze moeten voldoen.

Investeren in buitenspelen loont

Pedagogisch professionals en begeleiders in de kinderopvang en buitenschoolse opvang kunnen een belangrijke rol spelen in het stimuleren en organiseren van buitenspelen. Het blijkt dat het loont om te investeren in buitenspelen. Zij hebben de inhoudelijke en pedagogische vaardigheden om kinderen plezier te laten beleven met buitenspelen.

Zorg ervoor dat de activiteiten aansluiten bij het niveau en de interesse van de kinderen, zorg voor variatie in bewegen en dat kinderen nieuwe vaardigheden kunnen ontdekken. Overweeg om zelf setjes geschikte kleding voor de kinderen aan te schaffen, neem buitenspelen op in je beleid en informeer ouders.

Campagnes zoals Hartje Winter dragen eraan bij dat buitenspelen weer meer vanzelfsprekend wordt.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...