Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nieuws

Grensverleggende Rena Kawasaki wint Internationale Kindervredesprijs 2022

De 17-jarige Rena Kawasaki uit Osaka heeft vandaag de 18e Internationale Kindervredesprijs gewonnen. De prestigieuze jeugdprijs werd in Den Haag uitgereikt door Nobelvredesprijswinnaar Tawakkol Karman. Rena’s baanbrekende werk om kinderen meer te betrekken bij de politiek, het milieu en de samenleving in haar thuisland en in de rest van de wereld, heeft haar tot de belangrijkste jeugdvoorvechtster in Japan gemaakt.

Winnaar Rena Kawasaki

Rena was acht jaar oud toen ze hoorde dat er over de hele wereld kinderen zijn die geen toegang hebben tot onderwijs vanwege de politieke situatie in hun land. Rena besloot actie te ondernemen om dit te veranderen. Ze nam deel aan verschillende vrijwilligersprojecten om echte veranderingen in andere landen teweeg te brengen, maar besefte al snel dat jongeren in Japan ook met soortgelijke problemen te maken hebben. Kinderen en jongeren in Japan worden nauwelijks gezien en gehoord en kunnen zichzelf niet zijn.

Earth Guardians Japan

Op de jonge leeftijd van 14 jaar lanceerde Rena ‘Earth Guardians Japan’, een organisatie die kinderen in staat stelt om niet alleen aandacht te vragen voor verandering, maar ook de nodige actie te ondernemen. Een van de opvallendste manieren om dit te bereiken was door scholen en lokale politieke vertegenwoordigers via virtuele bijeenkomsten met elkaar in contact te brengen.

Daarnaast werd een klein online platform genaamd ‘polichat’ gebruikt om jongeren te helpen hun politieke vertegenwoordigers rechtstreeks te bereiken wanneer zij dat wilden. Polichat moedigt jonge Japanse kinderen aan meer betrokken te raken bij de politiek en de beslissingen die hun toekomst beïnvloeden.

Verbeteren van het milieu

De organisatie van Rena richt zich ook op het verbeteren van het milieu, met projecten zoals het uitvoeren van rivierreiniging in de plaatselijke rivier bij Juso in de stad Osaka. Met een beurs voor het financieren van jongerenprojecten biedt zij een geweldige kans voor gepassioneerde studentondernemers om investeringen in duurzaamheidsprojecten te realiseren.

Als resultaat van Rena’s werk is haar organisatie een van weinige jongerenorganisaties die officieel samenwerken met het Japanse ministerie van Milieu om de stem van jongeren te betrekken bij overheidsoperaties.

Jongste Chief Future Officer

Rena staat bekend als vooraanstaand jeugd-pleitbezorger in Japan. Dit heeft ertoe geleid dat ze is aangesteld als de jongste Chief Future Officer voor een Japanse vliegtuigmaatschappij die vliegt op biobrandstof. Vanwege deze prestatie benaderde de regering van Tokio haar om te adviseren over de hervorming van de regio van Tokio, waarbij de grootste organisatie van winkelcentra en het energiecentralebedrijf van Japan betrokken zullen zijn.

Project Tokyo Prefecture

Via het project met de naam Tokyo Prefecture werkt Rena aan het Tokyo Bay-project, dat voorziet in stedelijke ontwikkeling die 50 tot 100 jaar vooruitkijkt. Het doel van het project is om een ​​duurzame stad te creëren die natuur en gemak combineert en die naar schatting een impact zal hebben op het hele gebied van Tokio, waar 37 miljoen mensen wonen.

Meebeslissen in overheidsbesluiten

Rena’s toonaangevende jongerenparticipatiewerk resulteerde tevens in een uitnodiging om deel te nemen aan het ‘Niihama-project’. Voor het project creëerde ze een QR-code waarmee jongeren kunnen meebeslissen in overheidsbesluiten. Het idee werd overgenomen door de burgemeester van Niihama en wordt nu door de hele bevolking van de stad gebruikt.

Rena’s uiteindelijke doel is niet alleen ervoor te zorgen dat haar generatie betere kansen krijgt, maar ook dat toekomstige generaties die krijgen.

Geselecteerd uit 175 inzendingen

De Internationale Kindervredesprijs, de belangrijkste jeugdprijs ter wereld, is een initiatief van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights. Het expertcomité van KidsRights selecteerde Rena Kawasaki als winnaar uit 175 inzendingen van jonge changemakers uit 46 landen over de hele wereld. Met het winnen van de prijs krijgt haar boodschap een internationaal podium, waarmee honderden miljoenen mensen wereldwijd worden bereikt.

De Internationale Kindervredesprijs

De prestigieuze Internationale Kindervredesprijs werd in 2005 in het leven geroepen tijdens de Wereldtop van Nobelprijswinnaars voor de Vrede in Rome, onder voorzitterschap van Michail Gorbatsjov. Sindsdien wordt de prijs elk jaar uitgereikt door een Nobelvredesprijswinnaar. Dit jaar werd de 18e Internationale Kindervredesprijs tijdens een grootse ceremonie in Den Haag uitgereikt door Tawakkol Karman, Nobelvredesprijswinnaar 2011.

Projectfonds van € 100.000

Rena Kawasaki wint het Nkosi-beeldje, een studie- en zorgbeurs voor Rena’s onderwijs en een projectfonds van € 100.000, waarvan de helft naar het project van de winnaar gaat en de andere helft door KidsRights wordt geïnvesteerd in andere projecten van jonge changemakers die strijden voor kinderrechten.

Belangrijk teken voor jongeren

Na ontvangst van de prestigieuze prijs zei Rena Kawasaki: “Het winnen van deze prijs is een belangrijk teken voor Japanse jongeren. Het toont aan dat onze stemmen belangrijk worden geacht op het wereldtoneel en het geeft me de verdere kracht om te vechten totdat elke stem wordt gehoord en gewaardeerd.”

Grensverleggende pionier

Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights: “Rena is een grensverleggende pionier in haar land, die ervoor zorgt dat de stem van jongeren wordt gehoord en dit omzet in tastbare impact en betere kansen voor zowel haar eigen als toekomstige generaties. Onderwijs en milieu zijn voor Rena van het grootste belang en zijn onderwerpen die zij op een unieke manier hoog op de agenda zet, zowel in Japan als wereldwijd.”

Malala Yousafzai en Greta Thunberg

De Internationale Kindervredesprijs vestigt de aandacht op de opmerkelijke prestaties van jongeren die moedig strijden voor kinderrechten over de hele wereld. Eerdere winnaars waren onder meer Malala Yousafzai en Greta Thunberg.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...