Connect with us

Hi, what are you looking for?

Scholen

Honderden basisschoolkinderen doen weer mee met Fietsen is Fun

Vandaag is de aftrap van de tweede ronde ‘Fietsen is Fun’ op basisschool de Windroos in Veenendaal. Tot en met mei volgen er dan nog 12 basisscholen verspreid in de provincie Utrecht. Met ‘Fietsen is Fun’ stimuleren provincie Utrecht en de ANWB kinderen om vaker en veilig naar school te fietsen.

653 kinderen van 12 scholen

653 kinderen uit de bovenbouw van 12 scholen verspreid door de provincie, deden het afgelopen schooljaar mee aan het project. Ook zijn er 31 fietsen uitgereikt aan kinderen die geen fiets hebben zodat zij ook mee kunnen doen en leren fietsen. Gezien het bereik en enthousiasme van kinderen, ouders en scholen wordt ‘Fietsen is Fun’ nu herhaald met andere basisscholen.

Afsluiten met challenge

Fietsen is Fun’ bestaat uit verschillende onderdelen. Kinderen die geen eigen fiets hebben, krijgen vanuit het ANWB Kinderfietsenplan een eigen fiets. Deze fietsen zijn ingezameld door vrijwilligers en gecontroleerd op veiligheid. Om de fietsvaardigheid te verbeteren worden Streetwise-lessen aan de kinderen gegeven op het eigen schoolplein.

De lessen zijn praktisch, leuk en leerzaam. Kortom: het bevordert de fietsvaardigheid en helpt leerlingen goed voorbereid en veilig de weg op te gaan. Het programma wordt afgesloten met de challenge: de deelnemende kinderen hebben een week lang zoveel mogelijk gefietst en in de klas een creatieve opdracht gemaakt.

Iedereen meer en veiliger fietsen

Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie legt uit waarom ‘Fietsen is Fun’ ook dit jaar weer een vervolg krijgt: “De provincie Utrecht wil graag dat iedereen, dus ook kinderen, meer en veiliger gaan fietsen. En het natuurlijk ook nog leuker gaan vinden! Immers, jong geleerd, oud gedaan. Ook kinderen die geen fiets hebben hoeven niet aan de kant te staan en kunnen lekker meedoen.

Met deze gecombineerde aanpak zien we dat scholen, kinderen en ook ouders enthousiast zijn. Mooi dat we ook dit jaar nog meer basisschoolkinderen bereiken. En via de challenge ook de ouders, want wij volwassenen hebben niet voor niets een voorbeeldfunctie voor onze kinderen”.

Ruim baan voor de fietser in onze regio

Schaddelee: “Fietsen is gezond, goed voor ons klimaat en neemt weinig ruimte in. Meer fietsen is hard nodig gezien de groei van onze regio en de wegen die dicht slibben. Zo verbeteren we de kwaliteit van 1500 kilometer regionaal fietsnetwerk. Om vooral de forens met een woon-werk afstand tot 15 kilometer te verleiden om te gaan fietsen, realiseren we samen met gemeenten negen doorfietsroutes.

Hiermee worden dorpen en steden veilig, vlot en comfortabel met elkaar verbonden. We zorgen voor goede fietsvoorzieningen op trein en busstations. Met gedragscampagnes zoals ‘Fietsen is Fun’, ‘Doortrappen’, de ‘Ik Fiets app‘ en acties van Goedopweg gericht op de forens, stimuleren we iedereen om vaker de fiets te pakken.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...