Connect with us

Hi, what are you looking for?

Goede doelen

IJspret voor elk kind: gratis schaatsclinics Thialf – met en zonder handicap samen

Stel je voor: door een handicap heb je nooit zelfstandig kunnen lopen of staan, maar nu kun je wel schaatsen. Dat kon deze winter in de Samen Schaatsen Elfstedentoer, die 18 maart afsluit in schaatstempel Thialf. Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen een gratis schaatsclinic volgen. Voor kinderen met een fysieke beperking zijn schaatsframes aanwezig. Daarmee kunnen ook zij, vaak voor het eerst in hun leven, meedoen met de ijspret.

Samen Schaatsen 

Nederland is een schaatsland; zodra het kan, gaan we massaal het ijs op. Toch zijn er kinderen die nog nooit op de ijzers hebben gestaan. Ook zij moeten minstens één keer kunnen ervaren hoe leuk schaatsen is; dat is waar de Sven Kramer Academy zich voor inzet. En dat vindt ook Stichting het Gehandicapte Kind.

Daarom organiseerden zij deze winter de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Op ijsbanen door heel Nederland konden kinderen een clinic volgen om het plezier van schaatsen te ervaren. Thialf is de laatste stop van deze toer.

IJspret gegarandeerd

De clinics worden verzorgd door de instructeurs van de Sven Kramer Academy. Kinderen met een fysieke beperking kunnen gebruikmaken van een schaatsframe: een frame met een zitje en drie ijzers. Dankzij deze nieuwe ontwikkeling kunnen kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs. Zo kunnen ze, vaak voor het eerst in hun leven, meedoen met de ijspret.

Zoals een van de deelnemers aan de Elfstedentoer zei: “Als gehandicapt kind kun je gewoon blij schaatsen. Weer een stapje dichter bij een gewoon kind zijn.”

Schaatsspel, parcours en rondjes over de baan

In Thialf worden 18 maart twee clinics gegeven tussen 14.00 en 16.00 uur. Kinderen met en zonder handicap zijn welkom – want samen is alles leuker. Ze gaan een schaatsspel doen, een parcours afleggen en natuurlijk rondjes maken over de baan. IJspret gegarandeerd! En na afloop krijgen ze een medaille als herinnering. De clinics zijn inmiddels vol; de inschrijving is gesloten.

Cursus Frame Schaatsen voor trainers

Heerenveen heeft al eerder kennis gemaakt met het Frame Schaatsen; hier is de nieuwe sport vorige winter begonnen met een pilot. Het Frame Schaatsen is hier zelfs al opgenomen in het reguliere aanbod: kinderen met een handicap kunnen deelnemen aan de schaatslessen, of een frame huren om vrij te schaatsen. Ook in Hoorn en Utrecht is dit al mogelijk.

Stichting het Gehandicapte Kind en de Sven Kramer Academy hopen dat ook andere schaatsverenigingen de schaatsframes zullen omarmen. Daarom verzorgen zij op 18 maart in Thialf ook een cursus voor schaatstrainers; zij leren hier hoe ze de frames kunnen integreren in hun eigen aanbod. Zo kunnen kinderen met een handicap voortaan overal in Nederland deelnemen aan het schaatsplezier.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Goede doelen

Het Ronald McDonald Kinderfonds is vanmorgen tijdens het tv-programma Koffietijd verrast met een cheque met een eenmalige bijdrage van 1 miljoen euro van de...