Connect with us

Hi, what are you looking for?

Gezondheid

‘Klaslokalen vol planten vergroten het welzijn van kinderen’

Klaslokalen vol planten kunnen het welzijn van kinderen op school vergroten. Veel groen in de klas bevordert namelijk de sfeer en zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren. Daarom grijpt IVN Natuureducatie de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) aan om iedereen in het onderwijs ervan te overtuigen dat een ‘binnenbos’ werkt. De Nationale Onderwijstentoonstelling gaat vandaag van start en duurt tot en met zaterdag 28 januari.

Welzijn kinderen

Ian Mostert van IVN Natuureducatie vraagt daarom aandacht voor meer groen in scholen. Een binnenbos pakt volgens hem bijzonder positief uit voor het welzijn van kinderen. Zo’n binnenbos bestaat uit duurzaam gekweekte kamerplanten, die leerlingen van groep 5 en 6 zelf planten en verzorgen.

Bijna 200 basisscholen met binnenbos

De basisscholen die inmiddels over een binnenbos beschikken zijn razend enthousiast. Een klaslokaal vol planten is niet alleen gezellig, groen maakt ook bewezen gelukkiger en werkt stressverlagend. Als je bedenkt dat kinderen zo’n veertig procent van hun ‘wakkere’ tijd in het klaslokaal doorbrengen, is het dus heel belangrijk dat dit lokaal ook een fijne ruimte is. Er zijn inmiddels bijna 200 basisscholen met zo’n binnenbos.

Beter concentreren

In een klaslokaal met planten kunnen kinderen zich beter concentreren. Dat komt onder andere omdat de planten geluiddempend werken, waardoor het aanzienlijk minder lawaaierig is. Vooral planten met grote bladeren zijn goed voor de akoestiek.

Daarnaast zorgt een groene oase in de klas voor een betere luchtkwaliteit, wat natuurlijk ook bevorderlijk is voor de concentratie. Kamerplanten halen namelijk CO2 uit de lucht en hebben daarom een luchtzuiverende werking. Nu zitten kinderen vaak lang in muffe klaslokalen, wat nog wel eens kan zorgen voor hoofdpijn of energiegebrek.

Rekenen met planten

En niet te vergeten: door leerlingen voor planten te laten zorgen, leren ze hoe een plant groeit en voelen ze zich ook nog eens verantwoordelijk. Daarnaast kunnen de planten ook nog eens prima worden gebruikt in onder andere de rekenles. Leerlingen meten bijvoorbeeld hoeveel hun plantje is gegroeid in hoeveel weken. Hoeveel millimeter is dat dan per week?

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...