Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cultuur

KunstUK laat peuters in Roosendaal kennismaken met theater, dans en muziek

In het kader van het project KunstUK mogen Kober-peuters uit Roosendaal een dansvoorstelling bijwonen. Rondom de voorstellingen worden dans-, muziek- en theaterworkshops georganiseerd. Het doel: van theaterbezoek een jaarlijks terugkerende activiteit maken en taalontwikkeling stimuleren. Met dit tweejarige project verwachten Kober kinderopvang, CultuurCompaan, Theater de Kring en dansgezelschap de Stilte 600 tot 800 peuters te bereiken.

Kennismaken met podiumkunsten

Het project KunstUK laat kinderen op jonge leeftijd kennismaken met podiumkunsten. Het project draagt bij aan het bevorderen van taalontwikkeling. Kinderen die geen Nederlands praten, spreken immers wél de taal van dans. Dans slaat een brug tussen de non-verbale taal van het lichaam en het gesproken woord. Juist peuters met een ontwikkelachterstand laten in beeld en beweging vaak meer zien dan in gesproken taal. De Kring, de Stilte, Kober en CultuurCompaan vinden elkaar in deze gedachte.

Tweejarige pilot

KunstUK is een tweejarige pilot die zich richt zich op álle peuters uit Roosendaal die onder de hoede vallen van Kober kinderopvang. Het bezoek aan de dansvoorstelling ‘Wacht ’s Even’ van de Stilte vormt de kern van de eerste periode van het project. Deze voorstelling wordt elf keer gepresenteerd. Volgend jaar gaan de kinderen naar ‘Blikvangers’, een nieuwe voorstelling van de Stilte.

Met de bus naar het theater

De dansvoorstelling wordt steeds door drie peutergroepen tegelijk bezocht. Ouders hoeven daar verder niets voor te ondernemen; de kinderen en hun begeleiders gaan met de bus of, als de locatie zich op loopafstand van het theater bevindt, wandelend naar het theater.

Workshops bij de kinderopvang

Samen met een bezoek aan de dansvoorstelling in Theater De Kring bestaat KunstUK uit negen workshops op het gebied van muziek, dans en theater. De workshops vinden plaats op álle Roosendaalse Kober-locaties. De dansworkshops worden verzorgd door docenten van de Stilte, docenten van CultuurCompaan verzorgen de muziek- en theaterworkshops.

De beste ontwikkelkansen

KunstUK komt voort uit Spelendwijs, een project voor kinderen uit Breda dat workshops combineert met een bezoek aan een dansvoorstelling. Met dit project investeert Kober in nauwe samenwerking met de Stilte in de beste ontwikkelkansen voor álle kinderen.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...