Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten en drinken

‘Nationaal Schoolontbijt voor kinderen in armoede is symptoombestrijding’

Het Nationaal Schoolontbijt wil alle basisschoolkinderen die dat nodig hebben het hele jaar door ontbijt aanbieden. Het is natuurlijk mooi om iets te doen aan armoede, maar met dit initiatief wordt de oorzaak niet aangepakt, zegt Mirjam Andries van Movisie.

Lost armoedeprobleem niet op

“Het is afschuwelijk dat armoede in Nederland enorm toeneemt, en dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Het is ontzettend belangrijk om daar iets aan te doen en op dit initiatief is niks af te dingen. Maar dit lost het armoedeprobleem niet op”, aldus Andries.

Menstruatiearmoede, energiearmoede en meer

Het Nationale Schoolontbijt valt volgens Andries in hetzelfde rijtje als de aanpak voor menstruatiearmoede, energiearmoede, vervoersarmoede en inflatiearmoede. Allemaal andere benamingen die voortkomen uit het probleem armoede.

Systematisch en duurzaam aanpakken

Daarom moet armoede systematisch en duurzaam aangepakt worden. Zo kunnen ouders weer ontbijt voor hun kinderen kopen, hebben mensen geld om met vervoer naar werk te gaan zodat ze hun baan niet verliezen, of menstruatieproducten kopen, en gewoon de verwarming aanzetten en warm douchen.

Geen buffers voor tegenvallers

Te veel Nederlanders hebben geen buffers om tegenvallers op te vangen. Onverwachte kosten leiden dan al snel tot financiële stress en betalingsproblemen. Ad hoc-maatregelen zullen daardoor steeds minder voldoen. Die structurele aanpak is ook hard nodig om te voorkomen dat er bij elke (economische) tegenvaller weer een armoedefenomeen opduikt. Denk bijvoorbeeld aan smartphone-armoede of rollatorarmoede.

Stappen ontoereikend

Andries: “De eerste stappen om armoede structureel te bestrijden worden gezet, maar zijn nog niet toereikend. Zeker niet voor degenen die voor alle crises al moeite hadden om het hoofd boven water te houden. Met alle pleisters die nu geplakt worden zakken deze mensen misschien minder diep, maar ze zijn al jaren door het ijs gezakt.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...