Connect with us

Hi, what are you looking for?

Gezondheid

Oogfonds overhandigt Erasmus MC mobiele aslengtemeter in strijd tegen myopie bij kinderen

De polikliniek Oogheelkunde van het Erasmus MC in Rotterdam heeft een cheque van € 12.000 voor een mobiele aslengtemeter ontvangen van het Oogfonds. Hiermee kan het Erasmus MC vanaf nu op iedere gewenste locatie de oogaslengte meten, zoals bij kinderen op basisscholen. Als onderdeel van de campagne ‘Knikker myopie de wereld uit’ ontving het Oogfonds de afgelopen maanden gerichte donaties om dit mogelijk te maken.

Veel extra mogelijkheden onderzoek

“Fantastisch. Dit geeft ons veel extra mogelijkheden in ons onderzoek naar myopie bij kinderen”, aldus orthoptist dr. Jan Roelof Polling, die de cheque overhandigd kreeg door directeur-bestuurder van Stichting Oogfonds Nederland, Monique van Bijsterveld.

Bijziendheid optimaal behandelen

Het onderzoeksteam Myopie binnen het Erasmus MC is constant op zoek naar wetenschappelijk onderbouwde manieren om bijziendheid zo optimaal mogelijk te behandelen. Met dit apparaat kunnen zij oogaslengtemetingen op locatie doen, bijvoorbeeld bij basisscholen. Dit is essentieel om laagdrempelig onderzoek te doen naar effecten van licht op scholen.

Myopie bij kinderen complexe puzzel

Myopie bij kinderen is een complexe puzzel die we helaas nog niet helemaal hebben gelegd. Met dit apparaat kunnen we nu echt naar scholen toe, waardoor we veel meer kinderen kunnen onderzoeken. Dit gaat ons veel belangrijke inzichten geven, waardoor we aanpassingen kunnen doen op bestaande inzichten over hoe het oog groeit”, licht orthoptist dr. Jan Roelof Polling toe.

Bijziendheidsepidemie in opkomst

Uit een studie in opdracht van het Oogfonds blijkt dat de oogkwaliteit van de Nederlandse jeugd achteruit holt met een opkomende bijziendheidsepidemie tot gevolg. “De myopie-epidemie kan teruggedrongen worden door verandering van gedrag”, aldus directeur-bestuurder van het Oogfonds Monique van Bijsterveld.

‘Knikker myopie de wereld uit!’

Daarom lanceerde het Oogfonds op 6 juli in het bijzijn van koningin Máxima in het Erasmus MC de bewustwordingscampagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’. Deze campagne maakt ouders, kinderen en mensen in het onderwijs bewust van de gevolgen van veel dichtbij kijken en weinig daglicht op kinderogen.

Onderdeel van de campagne was de mogelijkheid om gericht geld te doneren voor specifieke ‘geefdoelen’, waaronder deze aslengtemeter voor het Erasmus MC. “Fantastisch dat we hiervoor nu zoveel donaties hebben ontvangen en dat dr. Polling en zijn team hiermee weer een stap voorwaarts kunnen zetten in het terugdringen van de myopie-epidemie”, besluit van Bijsterveld.

1 op de 3 op latere leeftijd slechtziend of blind

Myopie is de oogaandoening van de toekomst. Momenteel is een kwart van de 13-jarigen in Nederland al bijziend. Eén op de drie mensen met hoge bijziendheid wordt op latere leeftijd slechtziend of blind. Sinds de jaren zestig komt myopie vijf keer vaker voor en als die trend doorzet, zal het aantal slechtzienden in Europa naar schatting verdrievoudigen tot 2055.

In dat jaar telt Nederland volgens de prognoses tussen de 140.000 en 210.000 slechtzienden als gevolg van myopie en tussen de 53.000 en 80.000 blinde mensen. Een verdubbeling tot verdrievoudiging.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...