Connect with us

Hi, what are you looking for?

Eten en drinken

‘Schooltuin oplossing voor hoge groenteprijzen’

Steeds meer mensen hebben door de inflatie moeite om rond te komen. De prijzen voor groenten rijzen inmiddels de pan uit. Bloemkolen, paprika’s en komkommers zijn stuk voor stuk fors duurder dan voorheen en dat baart zorgen. IVN Natuureducatie vindt dat iedereen in staat zou moeten zijn om zijn eigen voedsel te verbouwen en vindt daarom dat er veel meer moet worden geïnvesteerd in schooltuinieren.

Eigen boontjes doppen

Wie te weinig geld op zijn bankrekening heeft staan, heeft vaak ook moeite met het kopen van gezond voedsel omdat dit meestal duurder is dan ongezonde producten. Een goede oplossing zou zijn dat veel meer mensen zelf een moestuintje beginnen om hun eigen wortels en tomaten te kweken. Gezien alle ontwikkelingen lijkt het steeds belangrijker dat we letterlijk in staat zijn onze eigen boontjes te doppen.

Een schooltuin bij iedere school

“Weten hoe je eten groeit en hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen zou een basisvaardigheid moeten zijn”, zegt Marieke Dekker van IVN Natuureducatie. IVN roept daarom niet alleen volwassenen op om zelf aan de slag te gaan met een moestuin, maar wil ook dat hier op scholen meer aandacht voor komt.

Dekker: “Iedere school zou over een schooltuin moeten beschikken, die dan ook meteen een buurtfunctie heeft. Nu zie je al dat scholen de groenten die ze telen uitdelen aan de leerlingen of mensen in de wijk.”

De Week van de Schooltuin

Om het moestuinieren meer op de kaart te zetten, vindt eind mei de Week van de Schooltuin plaats, georganiseerd door de Alliantie Schooltuinen, waarvan ook IVN deel uitmaakt. “Nu heeft slechts een op de vijf basisscholen een schooltuin, terwijl moestuinieren kinderen juist zoveel te bieden heeft”, zegt Dekker.

“Lekker buiten aan de slag, met de handen in de aarde, zien hoe alles groeit en bloeit, echt ergens voor leren zorgen en dan als beloning voor al het werk een heerlijke maaltijd met verse groente uit de schooltuin. Winst op allerlei fronten: het bespaart geld en zorgt voor een gezonde ontwikkeling van onze kinderen”, besluit Marieke Dekker.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...