Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nieuws

Schrijfwedstrijd Nieuws in de klas van start

Nieuws in de klas begint het schooljaar met een gloednieuw initiatief: de jaarlijkse ‘Nieuws in de klas Award’. In deze competitie, waaraan prominente journalisten en nieuwstitels hun medewerking verlenen, worden leerlingen uitgedaagd: wie schrijft de meest overtuigende, best onderbouwde of scherpste opinie over een actueel maatschappelijk onderwerp?

Eigen visie op maatschappelijke ontwikkelingen formuleren

Of het nu gaat over boerenprotesten, de oorlog in Oekraïne, gender-issues, pesten op school of bitcoins, alle meningen zijn welkom. De meest inspirerende brieven worden daadwerkelijk gepubliceerd in een landelijke nieuwstitel en een prominente jury kiest jaarlijks een winnaar. Daarmee daagt ‘Nieuws in de klas Award’ jongeren rondom Prinsjesdag uit om een eigen visie op maatschappelijke ontwikkelingen te formuleren.

Misverstand dat schrijven niet leuk is

Een vakjury bestaande uit Özcan Akyol, Floor Bremer, Wouter de Winther en Hella Hueck beoordeelt de inzendingen. Juryvoorzitter Özcan Akyol roept namens de jury leerlingen en leerkrachten op om mee te doen met de competitie: “Het is een groot misverstand dat schrijven niet leuk is. Het is belangrijk dat kinderen leren schrijven om zich zo goed uit te drukken. Ik reken op de leerkrachten van Nederland.”

Ingezonden brieven en democratie

De competitie wordt ondersteund door een (interactief) lesprogramma, waarbij leerlingen leren hoe je effectief je argumenten kunt uitdrukken in een geschreven opinie. Schrijftips van de juryleden helpen daarbij. Ook leren leerlingen welk belang ingezonden brieven hebben in het democratisch besluitvormingsproces en hoe je mening door kan werken tot in het hart van de democratie.

Kranten publiceren beste brieven

Bij deze competitie is nadrukkelijk de bedoeling dat de stem van jongeren ook daadwerkelijk gehoord wordt. Een groot aantal kranten heeft zich bereid verklaard de beste brieven te publiceren, waaronder het Algemeen Dagblad, BN de Stem, Brabants Dagblad, Het Financieele Dagblad, De Stentor, De Telegraaf, Tubantia en de Volkskrant.

Alle informatie over de deelname aan de competitie, de jury, de prijzen, het lesmateriaal en deelnemende nieuwstitels is gebundeld op een speciale wedstrijdpagina. Deze is te vinden op nieuwsindeklas.nl/schrijfwedstrijd.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...