Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kinderen

Sluiting zwembaden is een gevaar voor zwemvaardigheid kinderen

Mede door de hoge energieprijzen en personeelstekorten zijn veel zwembaden genoodzaakt de deuren definitief te sluiten. Hier ontstaan ernstige zorgen over de zwemvaardigheid van jonge kinderen door. De sluiting van het zwembad in Westervoort, dat nu een padelbaan wordt, is hier een voorbeeld van.

Zwemdiploma betekent niet volledig waterveilig

Mieke Cotterink van VeiligheidNL uit haar zorgen over de sluiting van zwembaden: “Ten eerste komt de zwemles in gevaar. Ouders moeten uitwijken naar zwembaden elders in de regio en staan veel langer op de wachtlijst. Veel kinderen leren daardoor pas veel later zwemmen, met alle risico’s van dien.

Ten tweede is het heel belangrijk om zodra een kind alle zwemdiploma’s heeft gehaald, te blijven oefenen met zwemmen. Het hebben van een compleet zwemdiploma betekent namelijk niet dat een kind volledig waterveilig is.”

Verplicht nummer

“Het zwemlestraject is voor veel ouders een verplicht nummer”, vervolgt Cotterink. “Elke ouder wil dat zijn of haar kind leert zwemmen. Maar die uren die je als ouder doorbrengt in een oververhit zwembad, soms 2 tot 3 keer per week, zijn niet de momenten in de week waar je erg naar uitkijkt.”

Zorgen dat zoveel mogelijk zwembaden open blijven

Zodra de diploma’s binnen zijn, stoppen veel ouders dan ook met de wekelijkse zwemmomenten. “Terwijl dit juist heel belangrijk is om te blijven doen”, aldus Cotterink. “Als er dan geen zwembad in de buurt is, is de drempel om te gaan vrij zwemmen met je kind nog veel hoger.”

Cotterink : “Laten we zorgen dat er zoveel mogelijk zwembaden open blijven. Zodat elk kind goed leert zwemmen en kan blijven oefenen.”

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...