Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nieuws

Thema Boomfeestdag 2023 bekend: ‘Opgroeien met bomen’

‘Opgroeien met bomen’ is het thema voor het Boomfeestdag plantseizoen 2023-2024. Dit werd vanmorgen in de gemeente Amstelveen bekend gemaakt door wethouder Floor Gordon van Groen en Natuur- en Milieueducatie, kinderburgemeester Lode en Marleen van den Ham, directeur van de stichting Nationale Boomfeestdag.

Veel mogelijkheden voor activiteiten en educatie

Het thema ‘opgroeien met bomen’ biedt talloze mogelijkheden voor plantactiviteiten én educatie over bomen. Leerlingen van basisscholen in heel Nederland gaan onderzoeken waarom het belangrijk is om op te groeien in een omgeving met bomen, in kaart brengen of hun leefomgeving groen genoeg is om in op te groeien en ze ontdekken hoe bomen opgroeien.

En natuurlijk gaan ze -waar mogelijk tenminste- zelf bomen planten om zo te zorgen dat ze met bomen kunnen opgroeien.

Fysieke en mentale gezondheid, hittestress en meer

Scholen en natuur- en duurzaamheidscentra stellen de laatste jaren in hun onderwijs en educatie-activiteiten bomen steeds vaker centraal bij lessen en opdrachten over fysieke en mentale gezondheid, biodiversiteit, hittestress en duurzaamheid. Het thema ‘opgroeien met bomen’ sluit aan bij al deze belangrijke onderwerpen.

Meer dan 200.000 bomen en struiken

Al 66 jaar zet de Stichting Nationale Boomfeestdag zich in om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie beleven kinderen de wondere wereld van bomen. Ze leren niet alleen het belang van bomen voor een duurzame toekomst, ze gaan ook zelf aan de slag door bomen te planten. Jaarlijks planten ruim 100.000 kinderen onder schooltijd meer dan 200.000 bomen en struiken.

Tekening van Dick Bruna met zeven kinderen, twee op de eerste rij met een blauwe tuinbroek aan, drie op de middelste waarvan de linker en rechter een gele tuinbroek aan hebben en de middelste een oranje tuinbroek, van op de achterste twee zie je alleen de hoofden er nog bovenuit steken. Achter de kinderen, die ook een schep in hun handen hebben, zie je een groene boom getekend. Onder de tekening de tekst "Boomfeestdag - ieder kind een boom".

Amstelveen gastgemeente Boomfeestdag

Gemeente Amstelveen is dit jaar de gastgemeente voor de nationale viering van de Boomfeestdag op 15 november 2023. In deze boomrijke gemeente maakt de Boomfeestdag al jaren onderdeel uit van het Natuur- en Milieu Educatieprogramma. Dit programma nodigt de leerlingen van de basisscholen niet alleen uit om bomen te planten.  De leerlingen krijgen ook op een speciale Bomenschool les over het verzorgen en snoeien van bomen van een heuse ‘bomenmeester’.

Op de Bomenschool hebben leerlingen de afgelopen jaren al 1500 jonge bomen geplant en verzorgd. Deze bomen worden als ze opgekweekt zijn  op hun definitieve groeiplaats geplant. Naast het uitbreiden van de Bomenschool wil de gemeente het aantal bomen in Amstelveen nog meer laten ‘groeien’. Zo is de gemeente van plan om elke Amstelveense basisschool tijdens de Nationale Boomfeestdag een boom aan te bieden om op het schoolplein te planten.

Boomfeestdag plantseizoen 2023/2024

Het Boomfeestdag plantseizoen 2023/2024 loopt van 15 november 2023 tot en met eind maart 2024. Medewerkers van gemeenten, natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer, bedrijven en scholen zetten zich in om kinderen in aanraking brengen met de natuur.

Dat gebeurt door het planten van bomen, maar ook door het organiseren van excursies met de (stads-) boswachter, gastlessen van bijvoorbeeld een boomkweker, door het timmeren van vogelhuisjes en met inspirerende lessen uit de Boomfeestdag Bomenmap.

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...