Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nieuws

Hoe gaan professionals met jongvolwassenen in gesprek over zingeving en zelfregie?

Op 29 september 2022 is het boek ‘In gesprek met jongvolwassenen’ van auteurs Susanne Kruys, Wouter Zuurbier en Wico Mulder verschenen. Ze beschrijven hierin een toegankelijke en breed inzetbare aanpak die jongeren doeltreffend helpt in hun zoektocht naar regie over hun eigen leven.

Stress uit prestatiedruk

Voor jongvolwassenen ligt de lat hoger dan ooit. Constante prestatiedruk en daaruit voortvloeiende stress kunnen leiden tot klachten als somberheid, angst en paniek. Achter die symptomen gaan echter belangrijke vragen schuil over de eigen identiteit en persoonlijke zingeving. Zoals: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik nou eigenlijk?

Gehoord, gezien en begrepen voelen

Dit soort twijfels vragen van professionals om een holistische aanpak, met oog voor gezondheid en preventie. Daarbij staan zelfzorg, zelfsturing en zingeving centraal. Hoe kom je nu van een klacht naar de onderliggende zingevingsvraag? Hoe kun je problemen samen verkennen en zorg je ervoor dat de jongvolwassene zich gehoord, gezien en begrepen voelt?

Vier samenhangende dimensies

In gesprek met Jongvolwassenen’ biedt een concrete coachingsmethode voor professionals om met deze hoe dan vragen aan de slag te gaan. Dit alles vanuit een brede blik op het persoonlijke verhaal vanuit vier samenhangende dimensies: fysiek, sociaal, psychisch én spiritueel.

Met een persoonlijke vraag als baken helpt de aanpak van auteurs Kruys, Zuurbier en Mulder jongvolwassenen om hun leven op laagdrempelige wijze in kaart te brengen. Zo krijgen ze zicht op een nieuwe koers, ontdekken ze hun kompas en leren ze wat de volgende stappen zijn die ze willen zetten.

Reacties van lezers

“Enorm behulpzaam voor al diegenen die zich in hun hulpverlening met jongvolwassenen bezighouden. Met heel veel gevoel voor de thematiek van deze leeftijdsgroep buigen de auteurs zich over de fysieke, de sociale, de psychische en de spirituele dimensies en raken daarbij aan alle aspecten die betrekking hebben op het leven van jongeren in deze tijd.”

Prof. Dr. Jan Derksen, emeritus hoogleraar klinische psychologie en praktiserend psychotherapeut

“Iedereen die te maken heeft met jonge mensen weet hoe lastig het kan zijn om in gesprek te raken. En toch weten we dat één goed gesprek soms een wereld van verschil kunnen maken, waar jonge mensen een leven lang profijt van kunnen hebben. De auteurs laten op een toegankelijke manier zien hoe een gesprek te structureren en welke inhoud en techniek daarbij komt kijken.”

Prof. dr. Arne Popma, hoogleraar en afdelingshoofd Kinder- en Jeugdpsychiatrie Amsterdam UMC.

“De weg uit de duisternis, is er letterlijk en figuurlijk één van verlichting. Door samen met een ander op reis te gaan met zijn levensverhaal en licht te schijnen op wat donker en verborgen is, ontstaat ruimte voor betekenisgeving en nieuw perspectief. In feite precies wat dit boek beoogt en waar het je ook nog eens een prachtige en gestructureerde methode voor biedt”. 

Dr. Anne Marsman, psycholoog en initiatiefnemer TraumaNet

Ook interessant

Gebit

Soms is een beugel noodzakelijk. Als je problemen ervaart bij het bijten, kauwen of praten bijvoorbeeld. Maar ook als je door scheve tanden onzeker...

Ondernemen

Kunststof heeft een enorme vlucht genomen in onze maatschappij, zo ook bij de inrichting van kinderdagverblijven en kinderopvang en basisscholen. Toch is naast duurzaamheid...

Nieuws

Vanaf welke leeftijd kun je met je kind bij de orthodontist terecht voor een beugel? Er is geen eensluidend antwoord te geven op die...

Jongeren

Nederlandse scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten. Ze storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen, zoals Oekraïne en corona. Ze kunnen zich uitgeput voelen door...